maanantai 2. tammikuuta 2023

Urheiluvuosi 2022, vähän vanhaa ja paljon uutta

Vuosi sitten silloista urheiluvuottani summatessa asetin tavoitteeksi että nautin liikunnan riemusta edelleen, mutta yritän ymmärtää että vähemmän on enemmän. Ilo on pysynyt juu, ja vähemmän on tosiaan mittarissa vuoden 2022 lopussa kuin moneen vuoteen. Olen ollut lempeä liikkuja, opetellut luopumista, kerännyt kokonaisvaltaisesti itseäni ja voimiani, ja aktivoinut nuoruusvuosien harrastukseni uudelleen. Voisin tituleerata menneen vuoden kasvun vuodeksi. Kiittää ja kumartaa, ja suunnata tänä vuonna jälleen kohti uusia inspiroivia haasteita.

Yksi rakkaimmista muistoista vuodelta 2022
on patikointireissu Kolilla Annin kanssa.

Juoksu

Kevään ja kesän 2022 juoksin vielä minulle ahkeria määriä. Maalis-elokuussa tuli 100 kilsaa juoksua joka kuussa. Juoksin Himoksella polkuja, Hyvinkäällä yöjuoksua ja Kerkkoossa taas polkuja ja Kotkan meripäivillä pokkasin pokaalin perinteiseltä matkalta. Suurimman osan juoksuista hölkkäilin kuitenkin kotikonnuilla. Juoksu oli kivaa, mutta ei erityisen nopeaa taikka lentävää. Syksyllä keksin muita menoja (niistä kohta), ja juoksumäärät droppasivat dramaattisesti. Vuositasolla keskiarvona 80 km kuussa tätä lajia.

Kotkan Meripäiviltä oli muutakin tuomista kuin metrilakua.

Juoksu ja uinti yhdessä, swimrun. Järvestä
järveen Annelin kanssa. Ensin toki varusteet
kohdilleen pukkarissa.

Pyöräily

Perinteinen 12 h pyöräily jäi tekemättä vuodelta 2022 ja se hieman harmittaa. Se vaan jäi järjestämättä. Muuta mukavaa settiä kyllä keksin, ja pyöräkilsoja kertyikin ihan mukavasti, joskaan en päässyt lähellekään vuosiennätyksiä. Niin siis se vähemmän on enemmän - juttu.... Tein hienon lenkin Mäntsälästä Emäsalon kärkeen heinäkuussa, ja Asikkalassa kävin ajamassa Pulkkilanharjulla lenkkiä. Nämä reissut olivat super-inspiroivia ja olleet haaveissa jo pitkään. Lisäksi mukavia kimppalenkkejä tyttöporukalla, omia seikkailuja lähitienoilla ja vähän muuallakin, ja sitten sitä sisäpyöräilyä treinerissä kiinni mitä ihan kaikki ei vaan ymmärrä. Enkä heitä moiti. Onhan se nyt hieman apaattista polkea olkkarin nurkassa tuntitolkulla pääsemättä mihinkään. Pyöräilyä yhteensä 2802 km. 

Reissu Emäsalon kärkeen Porvooseen. Kilsoja yhteensä 128 km
ja yksi haave toteutettu. Meri näytti merelle myös Emäsalossa.

Mökkireissulla Kotkassa ja Santalahdesta fatti testiin.
Tulihan sillä rullailtua jokunen tunti.

Uinti

Tämä on se uudelleen henkiinherätetty nuoruusvuosien laji, jonka puhalsin liekkiin elokuussa 2022. Päätin ottaa härkää sarvista ja sovitella uimalakin kisakuntoon pitkästä aikaa. Liityin Järvenpään Uintiklubin Masters-ryhmään tavoitteena oppia uusia taitoja ja elvyyttää vanhoja unhoon jo painuneita. Vuosia viimeisimmistä uimakisoista on kulunut pitkästi yli kolmekymmentä, joten aika moni asia on päivittynyt, ja vesi altaissa vaihtunut. 

Olen saanut mahtavaa valmennusta tuossa porukassa, treenileiritystä, ja porukka itsessään on mainio. Mastersit ovat yli kaksvitosia, eli ihan aikuisia jo kaikki, joskin minä edustan keskiarvoa korottavaa osastoa tiimistä :) On ollut tosi inspiroivaa uida triathlonvuosien jälkeen taas kaikkia lajeja, harjoitella starttihyppyjä ja jännittää ihan oikeissa uimakisoissa että miten siellä taas pitikään toimia. Tikkurilan Masterskisoista nappasin ekan mitalin, ja Hyvinkään joulukisoissa kävin tekemässä muutamia pohja-aikoja omiin tilastoihini lisää. Olen nyt useammalla tilastoajalla listoilla, seuraavaksi jännätään saanko niitä operoitua paremmiksi. Tilastot löytyvät osoitteesta Tempus Open, ja meitsi päivittää listaa tän linkin takana "Raisa tempuksessa" 

Ekat uimakisat sitten vuoden 1989 ja heti mitali kaulaan.

Treenileiri Pajulahdessa oli superhieno kokemus. 
Maaliskuussa mennään taas!


Suunnistus

Tässäpä jotain uutta myös viime vuodelle. Olen koko ikäni toitottanut isoon ääneen miten surkea suunnistaja olen. En vaan hahmota karttaa. Sitten tuli oma pinna täyteen omaa piipitystä ja päätin tehdä asialle jotain. Ostin kausarin Mäntsälän Urheilijoiden suunnistusjaoston kuntorasteille, ja aloin harjoitella. Joo, olin avuton suunnistaja, ja olen sitä edelleen. Mutta nyt olen edes yrittänyt oppia, ja suunnistushan on ihan hitsin kivaa. Lyhyitä ratoja karttaa tiukasti lukien ja merkkejä opetellen. Melkein kaikki rastit löytyi, ja aina löysin lopulta myös metsästä kotiin. Saavutus sekin.

Varusteita maltillisesti. Peukkukompassi ja suojalasit 
vahvuuksilla. Ikänäkö you know.

Moboilua myös useammassa kohteessa. Kaukaisin rata 
jossa kävin rasteja penkomassa, oli Ahvenanmaalla. Koluttiin 
Marianhaminan metsikköjä Tonin kanssa yhdessä.


Hiihto, luistelu ja muut lajit

Hiihto on minun kohdallani erittäin paljon riippuvaista etelän lumitilanteesta, eritoten Mäntsälän lumitilanteesta. Olen edelleen ihan hirveen huono ajelemaan autolla ladun varteen, joten jos lähilatu ei ole auki, eikä perinteisellä Vuokatin viikolla ole lunta tarjolla, niin hiihtokilsat kärsii huomattavia tappioita. Kalenterivuodelle 2022 hiihtoa kertyi 174 kilsaa, joista joulukuussa iloisena yllätyksenä tulleen lumikaaoksen myötä pääsin sivakoimaan viisikymppiä lähiladullani (useampaan suorituskertaan pilkottuna tosin). Me like.

Ja sitten oli se luistelu. Olin siinä uskossa että en osaa luistella, ja minulle maksimi on kaksi kilsaa sitä lajia kerrallaan. Sen jälkeen olis jalat jännityksestä niin muussina että pitäis lopettaa. Vaan niinpä sitten lähdin testaamaan Isojärven reittiä lasten kanssa, selvisin kuusi kilsaa, innostuin omaan tapaani, ja kävin luistelemassa seuraavalla reissulla itekseni parikymppiä kaunareilla. Ihan huikeeta miulle! Olin niin happy että sitä ei pysty tässä kuvailemaan.

Tää oli itellekin semmonen yllätys että se tuli sieltä perinteisestä
puskasta ja puun takaa.

Kehonhuolto, yin jooga, voimatreeni, swim-run, kävely, kajakointi, patikointi ja mitä näitä nyt muita on. Niitä on tullut mittariin vuoden mittaan myös. Näistä sykähdyttävimpänä eräs kesän mökkireissulla tehty kajakkiretki lähisaaren kallioille auringonlaskua katsomaan. 

Kajakki parkkiin Risukarin rantaan ja auringonlaskua 
tuijottelemaan omien ajatusten ja pikkupurtavan kera.

Parisuhdeaikaa melontaretken muodossa viime kesänä.
Koukkusaareen tyvenellä ja kovassa aallokossa takas. 

Summa summarum, tilastotietoa tässä numeerisessa muodossa muutamilta viime vuosilta:

2022: Juoksu 960 km, 107 h/ Pyöräily 2802 km, 125 h/ Uinti 166 km, 68 h/ Hiihto 174 km, 18 h/ Yht. 582 h
2021: Juoksu 1738 km, 189 h/ Pyöräily 2908 km, 125 h/ Uinti 92 km, 31 h/ Hiihto 318 km, 35 h/ Yht. 602 h
2020: Juoksu 1781 km, 194 h/ Pyöräily 3880 km, 163 h/ Uinti 44 km, 14 h / Hiihto 0 km / Yht. 639 h
2019: Juoksu 1407 km, 155 h / Pyöräily 2260 km, 92 h / Uinti 60 km, 20 h / Hiihto 441 km, 46 h / Yht. 432 h
2018: Juoksu 1146 km, 119 h / Pyöräily 4002 km, 167 h / Uinti 153 km, 52 h / Hiihto 200 km, 23 h / Yht. 482 h
2017: Juoksu 1234 km, 126 h / Pyöräily 3400 km, 139 h / Uinti 128 km, 45 h / Hiihto 0 km / Yht. 372 h
2016: Juoksu 1309 km, 143 h / Pyöräily 2469 km, 103 h / Uinti 123 km, 46 h / Hiihto 0 km / Yht. 381 h
2015: Juoksu 1100 km / Pyöräily 459 km / Uinti 30 km / Hiihto 61 km / Yht. 251 h
2014: Juoksu 901 km / Pyöräily 289 km / Uinti 8 km

Mitä tulee muuhun summaukseen, niin matka jatkuu kohti unelmia, mitä ne sitten milloinkin ovat. 

On maailman parasta olla innostunut, paitsi jos joku kaveri sattuu siinä sivussa myös innostumaan, niin se on vielä parempaa.

4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. On siinä saanu nauttia reippaasti raittiista ilmasta ympäri vuotta! Tuo Mäntsälä kun useemman kerran oli jutussa mainittu niin muuten se(kin) kunta viel puuttuu maratonikuntakartalta :) Vieläkös Mäntsälämaratonia on joskus tulevaisuudessa ohjelmassa kun olen sen verran myöhäisherännäinen etten ehtinyt keräilyurani alkumetreissä siellä käymään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka. Kyllä mie sitä Mäntsälä maraa välillä mietin. Olis kyllä tosi hienoa nähdä tuttuja joita sen tiimoilta olen saanut. Ja tietty saada uusia tuttuja. Mahtavaa porukkaa on ollut lähtölistoilla. Tartteisin vähän apukäsiä vaan talkootöihin. Ehkä tuon aika vielä tulee.

   Poista
  2. Jee! Toivossa on hyvä elää. Bongasin Mäntsälän mararyhmän facesta niin pysyn kuulolla :)

   Poista