perjantai 17. toukokuuta 2019

Puhti-testi ennen varsinaista kisakautta

Mikä se varsinainen kisakausi nyt sitten tänä vuonna on kun samanlaista "race of the year"-tapahtumaa ei tälle vuodelle ole kuin muutamana aiempana vuotena jolloin kauden pääkisa on ehdoitta ollut tri-täysimatka. Kalenterissa on kyllä pitkiä polkuja ja pitkää fillaria, mutta tri-rintamalla on lukittuna vasta Lahden IM puolimatka. Mutta siis, ehkä kisakausi kuitenkin on minun kohdallani jotain toukokuun ja lokakuun välistä aikaa eli juurikin pyörähtänyt käyntiin. Ja onhan se Nuts 55 km ihan kohta... kääk! Sitä varten on keventely meneillään. Tänään niissä merkeissä Lahden Lanu-puistossa pikkuisella vitosen hölkällä (sisälsi valokuvaustuokioita)
Tänä keväänä, oikeastaan jo noin kolme kuukautta, olen tehnyt eräänlaista ihmiskoetta. Minä, lihansyöjä ja maitotuotteiden suurkuluttaja, olen vähentänyt radikaalisti punaisen lihan syöntiä ja minimoinut myös maitotuotteiden kulutuksen. Mielessä tämä testaus on ollut jo pitkään, mutta ajattelin sen olevan minulle tekemätön paikka. Innoituksen testiiin sain eräästä Lauri Markkasen haastattelusta....pitkä tarina, en avaa sitä nyt tässä.

Syön edelleen kanaa, ja entistä enemmän kalaa. Leivänpäällysjuuston vaihdoin kalkkunaleikkeeseen ja sokerijogurtin kiisseleihin ja kaura- sekä soijajogurttiin. Kaurajäätelöäkin olen testannut. Kahvin sekaan lorautan iKaffea aina kun sitä on saatavilla. En tee tästä liian vaikeaa ja sitovaa, kyläreissuilla ja tilanteissa joissa tarjolla on maitotuotteita ja punaista lihaa - syön maitotuotteita ja punaista lihaa. Mutta siis määrät ovat tippuneet paljon. Perimmäinen motivaattorini on uteliaisuus josko tuo vaikuttaa olotilaan ja vireystasoon, taikka on vaikuttamatta. Ja sitten on tietysti se ilmastonmuutos jota pitäisi ehkäistä.

Olen yllättynyt miten helppoa ruokavalion muokkaaminen on ollut. Sitä ei tarvinutkaan tehdä väkisin. On ollut mukavaa vaihtelua syödä uusia makuja, ja alun perin parin viikon mittaiseksi suunniteltu kokeilujakso on venähtänyt siis nyt jo kolmeksi kuukaudeksi.

Onko se sitten muuttanut mitään? Olo on hyvä ja virkeä. Tämä saattaa selittyä myös keväällä ja auringonvalon lisääntymisellä. Vatsa toimii todella hyvin. Vatsan kanssa minulla on pitkä historia haastavaa yhteiseloa, joten tämä on tervetullut asia. Toki myös huonon hiilarin (karkit ja valkoinen jauho) vähentäminen ja marjojen lisääminen ruokavalioon on tuottanut saman tuloksen. Paino on ennallaan, keikkuu siinä oman mukavuusalueen rajalla. Juoksu olisi kevyempää jos olisi muutama kilo vähemmän kannettavaa. Toisaalta ihan ruipeloksi en rupea. Uusi ruokavalio ei ole vaikuttanut siis kiloihin, joskin sisuskaluissa tuntuu ehkä jotenkin "puhtaammalta". Sanovat että iho alkaisi voida paremmin ja muuttuisi kuulaammaksi. No, minun teini sanoi tässä eräänä päivänä minulle että näytän 15 vuotiaalta! (olen 45 vuotias). Tosin sekin liittyi ilmeisesti ostamaani uuteen takkiin enemmän kuin ihoni kuulauteen... :) Ei näistä voi vielä kovin tieteellisiä johtopäätöksiä vetää.

Sitten tein hieman kaupallista yhteistyötä ja tilasin liikkujan testipaketin osoitteesta Puhti.fi Heillä on tarjolla tosi kattava paketti testejä joihin pääsee ilman lähetettä. Verikoe 12 tunnin paastolla. ...ai kauhia että se on kova paikka tämmöselle urheilijalle jolla on koko ajan nälkä. Mut mie selvisin.

Testitulokset tulivat jo seuraavana päivänä. Sain ilmotuksen tekstarilla, ja linkin omapuhti-sivuille. Salasana tuli vielä tekstarilla kirjautumisvaiheessa. Melko helppoa.

Ja sitten tuloksiin...

Ehkä eniten kiinnosti Hb ja ferritiini. Hb on minulla ollut aina ihan ok tasoa, joskus jopa tosi korkea. Ferritiinitaso sen sijaan on vaihdellut ja ollut alempi kuin suositus (paljon urheilevalle naiselle). Arvo on vaihdellut välillä 30-66 kun suositus olisi vähintään sata. Tästä blogissani juttua viime joulukuulta "Ferritiini ja D-vitamiini"

Olen syönyt nyt aika lailla viisi kuukautta rautavalmistetta nimeltään Ferrodan 100 mg. Sopinut minun vatsalle suht ok. Jos otan valmistetta ihan joka päivä, saan kyllä vatsani löysälle, mutta jos pidän pari välipäivää viikossa niin homma toimii. Ilmeisesti jotain on myös imeytynyt, sillä ferritiini oli tällä kertaa 65,8 kun se joulukuussa oli 37,7. Hb oli normitasollani eli 135. Magnesiumia syön myös päivittäin 150 mg - imeytyi sitten tai ei - mutta sen arvo näyttäisi olevan hienosti viitearvojen sisällä.


Toinen arvo jota mittautin viime joulukuussa oli D-vitamiini. Sekin lähinnä mielenkiinnosta koska siitä on ollut paljon julkisuudessa väittelyä. Tai lähinnä väittelyä on ollut siitä, mikä on sopiva päiväannos. Minä muistan melkein joka päivä ottaa myös tämän pillerin, ja minun pillerissä on potkua 50 mikrog (Eviran suositus taitaa olla 10 mikrog/vrk). Tuolla moninkertaisella määrällä olen päässyt viitearvoihin. Eli kääntäen, luultavasti syömällä suositusten mukaisesti, jäisin alle viitearvojen. Samassa paketissa tuli myös B12-vitamiini testattua, ja sekin näyttäisi olevan ok.


Puhti-paketti oli tosiaan hyvin kattava, joskin myös suppeampia paketteja eri tarpeisiin on tilattavissa. Tässä paketissa mukana olleen kolesteroliarvon haluaisin tässä vielä jakaa. Se on nimittäin arvo, jonka uskon muuttuneen tämän ruokavaliokokeilun myötä.

Vaikka olen aina syönyt suht terveellistä kotiruokaa, olen syönyt rasvaista ruokaa ja paljon punaista lihaa, sekä kovia rasvoja (erityisesti maitotuotteista). Lisäksi sukurasitteena on hieman kohonnutta kolesterolia. Myös minulla on arvot olleet koholla, yli suositusten. Toki kuitenkin niin, että hyvän kolesterolin määrä on ollut suht korkea. Mutta kumminkin yhteismäärä yli viisi ja kohoamaan päin. Vuonna 2015 arvo oli 5,5 - vuonna 2017 arvo oli 5,6 ja samana vuonna loppuvuodesta 5,7. Tällä kertaa kokonaiskolesteroli oli 4,6 ja tiputus oli kokonaan huonon kolesterolin vähentymisestä johtuvaa.


Nämä edellä mainitut arvot olivat siis kohdillaan ja paranemaan päin. Oliko sitten jotain mistä tulisi olla huolissaan? En ole huolissani, mutta seuraan tilannetta seuraavien arvojen kohdalla:

- hemoglobiinin konsentraatio alle viitearvon (ei omaa teoriaa eikä google-diagnoosia)
- lymfosyytit yli viitearvon eli valkosolujen määrä koholla (edellisen päivän reippailut? 10 km hölkkä, 1 km uinti ja reilun tunnin reippaat pihatyöt - normityöpäivän lisäksi)
- Glomerulussuodosnopeus eli munuaisarvo (edellisen päivän reippailut? Nestevajaus?)


Summa summarum: mielenkiintoiset ihmiskokeet mulla meneillään ja tosi kattavat tulokset sain taas datanomi-keräilykansiooni. Puhdin kanssa oli helppo tehdä yhteistyötä ja tulokset tulivat todella nopeasti. Tällaiselle hätäiselle se on tärkeä ominaisuus. Odotan kesää ja tulevia koitoksia innolla. Jatkan vielä tämän uuden ruokavalion kanssa. Syön edelleen lisärautaa. Ja syön myös "liikaa" D-vitamiinia, sori Evira. Sometan jatkossakin kisarapsat ja testaan veriarvot varmasti uudelleen ensi syksynä taikka loppuvuodesta. Pidän hauskaa treeneissä. Muistan huolehtia että elämän kokonaiskuormitus pysyy sopivissa rajoissa. Viihdyn työssäni. Otan välillä lasillisen viiniä. Nautin hetkistä perheen parissa.

Mitäs sulla on suunnitelmissa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti