tiistai 1. heinäkuuta 2014

Ysiä ja vitosta

Viimeiset pari viikkoa on mennyt vitosia ja ysejä juostessa ja on mukaan mahtunut yksi reipas kävelylenkkikin työpaikan lenkkiporukalla. Hitsin lonkka vaan vaivaa, kipuilee juostessa ja vähän muutenkin. Epäilen rasitusvammaa, kirjallisuuden mukaan kyseessä voisi olla lonkan limapussin tulehdus.

Netin ihmeellisesta maailmasta ongittu tietopaketti alla (terveyskirjasto.fi)

Limapussitulehduksen oireet
Sarvennoisen limapussitulehduskipu paikallistuu lonkan ulkoreunalle reisiluun ison sarvennoisen alueelle. Kipu tuntuu usein myös alempana reiden ulkosivulla ja pakaran ulkoreunassa. Oire ilmenee rasituksessa ja yöllä kylkimakuulla.Tuolista ylösnousu, ylämäkeen kävely ja juoksu, portaiden ylösnousu ja kyykystä nousu aiheuttavat kipua. Limapussin tulehdus voi joskus matkia alaselkäkipua ja "iskiasta" tai muuta lonkkasairautta kuten nivelrikkoa.
Limapussitulehduksen itsehoito
Ensisijainen hoito on tauko liikunnasta ja muutos rasituksessa, joka on ongelman aiheuttanut. Lievissä tapauksissa tämä, paikallinen kylmähoito ja tulehduskipulääke 10–14 vrk:n kuurina suun kautta tai geelinä kipualueen iholla on riittävä. Kylmähoitoa käytetään 10–20 minuuttia kerrallaan ja 3–5 kertaa vuorokaudessa. Kylmäpakkauksia voi ostaa apteekista mutta yhtä hyvin ja halvalla voi käyttää jääpussia tai pakasteen vihannespussia. Kylmäpakkausta ei laiteta suoraan iholle vaan ohuen housun tai pyyhkeen päälle. Lonkan pehmytkudosten venyttely ja lonkan pehmytkudosten joustavuutta ja venyvyyttä lisäävä potilaan toteuttama harjoittelu on tarpeellista. Useimmiten tähän opettamiseen tarvitaan lääkärin ohjaus tai 1–2 kertaa fysioterapeutin ohjauskäyntiä.

Tauko liikunnasta - ei malta
Kipulääke - ok, voin harkita
Kylmähoito - joo, sitä kokeilen

On tää mahdotonta. Ei näillä harjoitusmäärillä pitäisi olla koko ajan vaivaa jossakin. Nyt kun penikat ovat ok, niin lonkka vaivaa... niin ja tässä välissä akillesjänteetkin muistuttivat olemassaolostaan, joskin siitä selvisin säikähdyksellä. 

Mistäs sitä malttia sais kun se olis valttia nyt(kin) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti